20-09-05

Broken Flowers - Night Watch

Gisteren twee films gezien tijdens de Fortis Film Days:

Broken Flowers
Broken Flowers is de nieuwste film van cultregisseur Jim Jarmusch (Coffee and Cigarettes, Ghost Dog, Dead Man, Night on Earth, Down by law).

Don Johnston (met een t in zijn naam) (rol van Bill Murray) wordt in de steek gelaten door zijn vriendin. Diezelfde dag krijgt hij een brief zonder afzender waarin staat dat hij een zoon zou hebben. Don heeft geen idee wie de moeder kan zijn, en op advies van een vriend, gaat hij op bezoek bij al zijn ex-vriendinnen om na te gaan wie van hen de brief geschreven zou kunnen hebben.

In de film doen tal van bekende sterren mee. Naast Bill Murray maken ook Sharon Stone, Tilda Swindon, Jessica Lange, Chloë Sevigny, Julie Delpy (altijd leuk) en Christopher MacDonald hun opwachting. De acteerprestaties zijn stuk voor stuk van hoog niveau en Bill Murray bevestigt nog maar eens zijn talent, al lijkt zijn rol bij momenten wel een doorslagje van die in het geweldige Lost in Translation. Hij legt dezelfde tristesse en gelatenheid in zijn prestatie, maar doet dat met zoveel verve dat het niet stoort.

De film baadt de hele tijd in een droogkomisch, licht melancholisch sfeertje dat wat doet denken aan films zoals Lost in Translation en Sideways.

Een zeer aangename kijkervaring: ***/****


Nightwatch

Nightwatch is zowaar een Russische horrorfilm, dat we dat nog mogen meemaken! En blijkbaar ook het eerste deel van een trilogie.

De verhaallijn is behoorlijk complex en wemelt van de subplots, maar in grote lijnen komt het erop neer dat er enkele honderden jaren geleden een bestand gesmeed is tussen twee rivaliserende bendes van Anderen, creaturen die op aarde wonen, maar geen gewone mensen zijn: de bewakers van het licht en de bewakers van het duister, zodat ze stoppen met elkaar uit te moorden. In de hedendaagse tijd worden Anderen die het bestand overtreden, bestraft door de tegenpartij. Op een dag wordt een Grote Andere gelokaliseerd, die het broze evenwicht wel eens zou kunnen verstoren.

Volgens mij is dit een film die de concurrentie met gelijkaardige Amerikaanse blockbusters moeiteloos aankan. In Rusland heeft hij zelfs meer geld opgebracht dan Lord of the Rings, toch geen geringe prestatie. Mij deed het denken aan films als the matrix, constantine en underworld, maar dan met meer nadruk op de psychologische aspecten en op de personages dan op de pure actie, iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen.

Visueel valt er niks op aan te merken, de special effects zijn overtuigend. En de soundtrack bestaat voornamelijk uit luidruchtige rockmuziek.

Enige punt van kritiek is dat de verhaallijn een beetje te chaotisch is, maar voor de rest is dit een zeer verdienstelijke film, die het volgens mij wel goed kan doen aan de kassa.

**,5/****


16:25 Gepost door fILLE | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

film ik vond nightwatch alleszins dik de moeite, en na jouw verslag popel ik nog meer om broken flowers te gaan bekijken vanavond...

Gepost door: Josie | 20-09-05

hmmmmmmmm Die laatste film zou ik toch eens moeten gaan bekijken... Lijkt me intressant

Gepost door: miniding | 20-09-05

De commentaren zijn gesloten.