24-09-05

The Decemberists

Gisteren heb ik de cd Picaresque van The Decemberists gekocht, een groep die ik afgelopen donderdag op internet ontdekt heb. Over de groep zelf weet ik nog niet veel, maar hun muziek vind ik in elk geval geweldig. Ik zou het omschrijven als indie-folkpop, een vlag die waarschijnlijk de lading niet volledig dekt.

 

Alle nummers op deze cd zijn stuk voor stuk sprankelende poppareltjes, met onweerstaanbaar catchy refreinen. Het geheel klinkt behoorlijk theatraal en wordt met het nodige gevoel voor bombast en tragiek gebracht. Ik hoor in hun muziek invloeden en echo’s van oa David Bowie (ten tijde van space oddity), The New Pornographers, Dresden Dolls, Iggy Pop, Neutral Milk Hotel… referenties die kunnen tellen.

 

Tekstueel gezien gaat het meestal over tragische liefdesaffaires zonder dat het ooit zwaarmoedig of deprimerend wordt. Elk nummer vertelt een apart verhaal gaande van Spaanse koninginnen (“The Infanta”), over zelfmoord (“we both go down together”), spionnen (“the bagman’s gambit”), mannelijke prostituees (“on the bus mall”) tot wraakzuchtige zeemannen (“the mariner’s revenge”). In 16 military wives krijgt Amerika een veeg uit de pan en dat is ook altijd meegenomen natuurlijk. Geen alledaagse onderwerpen dus en hoe divers de verhalen ook zijn, ze passen wonderwel bij elkaar. Picaresque voelt aan als een tijdreis naar de 19de eeuw en het is een reis die me enorm bevalt.

 

Enkele mp3's zijn hier te vinden14:44 Gepost door fILLE | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik weet... ... dat ik ze via last.fm heb leren kennen. Ik had er toen een nummertje van gedownload en heb het daarna direct weer verwijderd. Ik vond dat nummer niet echt all that.

Misschien dat ik ze één van de dagen een nieuwe kans geef en de nummertjes op die site eens beluister. :)

Gepost door: Anneke | 24-09-05

Proficiat met uw nieuwe aanwinst ;o)

Gepost door: Tinkerbell | 24-09-05

De commentaren zijn gesloten.