13-10-05

Mean Creek

Gisterenavond heb ik het advies van Anneke opgevolgd en naar Mean Creek gekeken. Ik denk dat ik haar advies in de toekomst meer ga moeten opvolgen, want de film was echt grote klasse, zeker als in acht genomen wordt dat het hier om een langspeelfilmdebuut gaat.

 

Nadat Sam aan zijn oudere broer Rocky vertelt dat hij op school in elkaar geslagen is door pestkop George, besluiten ze om samen met enkele vrienden George op een geweldloze manier te vernederen. Het plan is om hem mee te nemen op een boottochtje, hem te dwingen naakt in de rivier te springen en hem daarna te voet naar huis te laten wandelen. Op weg naar de rivier blijkt George echter best wel mee te vallen en Sam wilt van het plan afzien. De vraag is echter of dit nog kan.

 

De film begint redelijk luchtig, maar al snel blijkt niet alles zo zwart/wit te zijn als het aanvankelijk lijkt, en worden de jongeren geconfronteerd met zware morele dilemma's, filosofische bespiegelingen en thema's als schuld en boete, goed en kwaad, vernedering en wraak. De lijn tussen goed en slecht is niet altijd duidelijk te trekken. Niet echt iets wat je in een doorsnee Hollywood jongerendrama zou verwachten.

 

De acteurs spelen met een ongelofelijke naturel en de dialogen komen op geen enkel moment onrealistisch of geforceerd over. Het is ook een verademing om eens een tienerfilm te zien waarin de personages geen wandelende stereotypes zijn, maar gewoon alledaagse mensen.

De film wordt steevast omschreven als een kruising tussen Stand By Me en Deliverance, en dat zijn zeker terechte vergelijkingen, maar ik zou ook nog Bully (van Larry Clark) aan het lijstje toevoegen, al is Mean Creek net iets minder grimmig dan die laatste.

 

Serieuze aanrader dus: ***,5/****


16:55 Gepost door fILLE | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

seg fille oeveel keer nog? Ik em genen tijd, jong, om films te zien... ;o);o);o)

Gepost door: Anne | 13-10-05

mean creek moet ik ook nog eens zien
maar eerst "corpse bride" van tim burton straks en morgen hopelijk "manga"
de chileense film "mala leche" zal ik sptijg moeten mssen maar hopelijk komt die ooit in omoop

Gepost door: lord cms | 13-10-05

Als je... ... maar weet dat je mijn filmadvies vaker moet opvolgen... Ik heb mezelf niet voor niets tot prinses der filmsmaak gekroond :P

Gepost door: Anneke | 13-10-05

Dat moet ook lukken Heb hem hier liggen om deze avond naar te kijken, had er al veel goeds over gehoord en nu dus opnieuw, kben benieuwd

Gepost door: Dafke | 14-10-05

De commentaren zijn gesloten.