14-05-06

So you don't wanna hear about my good day?

Eerst en vooral een speciaal verslag van gisterenavond voor Liese: het was rotslecht. Ge hebt niks gemist en moet dus vooral niet verderlezen J

 

Voor al de anderen. Natuurlijk was het niet rotslecht, en ze heeft gisteren het optreden (of beter gezegd, de ervaring) van het jaar gemist. Concreter heb ik het over het optreden van The Dresden Dolls in de AB.

 

 

Ze hadden zowaar drie voorprogramma’s meegebracht. Thomas Truax mocht de spits afbijten en hij was op zijn zachtst gezegd een zeer bizarre snuiter. Deze singer/songwriter produceerde met zijn gitaar en zelfgemaakte futuristisch uitziende instrumenten (met tot de verbeelding sprekende namen zoals the sister spinster en the backbeater) een geluid dat het midden hield tussen Nick Cave en Tom Waits, gecombineerd met de nonsens van Frank Zappa. Zeer onderhoudend.

 

De volgende groep had Amanda Palmer (de zangeres van The Dresden Dolls) leren kennen tijdens een of ander straatfestival. Na dit optreden zouden er in het publiek mensen met oranje emmers rondkomen en het publiek mocht een vrije bijdrage leveren, zodat de groep mee op tournee kon blijven gaan. De groep in kwestie heette Bang On! en drumde op alles wat los en vast hing, in het bijzonder op potten, pannen en vuilnisbakdeksels. En het moet gezegd, ze gaven er een serieuze lap op.

 

 

Daarna was het alweer tijd voor een volgende hoogtepunt: Devotchka. Deze groep kneedde Oost-Europese folk met mariachimuziek en alternatieve rock tot een bijzonder theatraal, sfeervol en bij momenten behoorlijk opzwepend geheel (geluidsfragmenten alhier). Ze speelden een bloedmooie cover van Venus in Furs van de onvolprezen Velvet Underground en een nog bloedmooiere cover van iets van Rufus Wainwright. Op dit laatste nummer zong Amanda Palmer mee. Ze kwam op in een lange jurk en met bloemen. Onwillekeurig moest ik aan het bloemenmeisje uit Chaplin’s City Lights denken, met dat verschil dat Amanda niet blind is. Kippenvel overload.

 

 

Tenslotte was het eindelijk de beurt aan The Dresden Dolls, dachten we, en hadden ondertussen plaatsgenomen op de tweede rij vooraan. Maar eerst werden we nog getrakteerd op een meisje dat eruitzag als een of andere cirusartieste uit het begin van de vorige eeuw, die letterlijk de gordijnen inkroop en daar allerlei acrobatische en levensgevaarlijke stunts uithaalde. Toegegeven, het was enorm spectaculair, maar echt niet goed voor mijn hart. Ik was pas gerust toen ze weer veilig en wel op de grond stond.

 

En dan was het eindelijk echt zover. Amanda en Brian kwamen op en het publiek werd bijna uitzinnig. Ze zetten er direct de sfeer in met Sex Changes, het eerste nummer van hun nieuwe, fantastische cd en hielden anderhalf uur constant het niveau erin met nieuw werk (backstabber, first orgasm, mandy goes to med school), ouder (beter) werk (Missed me, coin-operated boy, hoogtepunt Half Jack, Girl anachronism) en behoorlijk veel covers (Tous les garçons et les filles van Françoise Hardy, Amsterdam van Jacques Brel, Two-Headed Boy van Neutral Milk Hotel!, War Pigs van Black Sabbath en iets van T-Rex). Dit alles gebeurde natuurlijk allemaal in hun onnavolgbare stijl, die een combinatie is van rock, punk en cabaret. Tussendoor was er ook ruimschoots tijd voor anekdotes en interactie met het publiek. Bestaat er een overtreffende trap voor schitterend optreden? Zo ja, dan is die in dit geval voor 200% van toepassing.

10:09 Gepost door fILLE | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

wow! dat klinkt heel erg goed zeg :) kga mij het toch nog moeten beklagen dat ik niet meegegaan ben geloof ik :)

Gepost door: sfie | 14-05-06

a--h-le! ik ga wel werken! De werkende mens zo jaloers maken met dit verslag! phuh! :-p

Gepost door: liese | 15-05-06

cool coole weblog, zeg. en zeer muzikaal. tot ziens.

Gepost door: martin pulaski | 15-05-06

Ik heb alleen nog maar lovende commentaren gehoord over optredens van The Dresden Dolls. Ze doen het blijkbaar zeer goed. (Ik geef toe dat'k ze nog nooit aan't werk gezien heb...)

Gepost door: Anneke | 16-05-06

Cover? Weet je welke cover dat was van Rufus Wainwright? Optreden was inderdaad zeer te smaken! Daag.

Gepost door: Woutn | 17-05-06

De commentaren zijn gesloten.