20-12-06

De cd's van 2006

Update: The Decemberists kapen alsnog de derde plaats weg in het eindklassement!!!!!

 

Het is weer zover. Het einde van het jaar, de periode waarin het allerhande lijstjes regent. Dit is alvast mijn cd-top 10 van het jaar, in opklimmende volgorde. Het jaar is nog niet helemaal afgelopen, maar het lijkt me sterk dat er nog een cd zou kunnen uitkomen die dit lijstje zou kunnen veranderen. Toch nog even meedelen dat de derde plaats normaal naar The Crane Wife van The Decemberists zou gegaan zijn, maar die cd is hier nog altijd niet uitgebracht, en kan ik dus bijgevolg niet in het eindklassement opnemen. Het zal voor 2007 zijn.

 

 

images

10. Sufjan Stevens - The Avalanche

Overschotjes uit zijn fantastische Illinoisplaat van vorig jaar. Het is veelzeggend dat zijn overschotjes nog beter zijn dan de gemiddelde plaat die dit jaar uitgebracht werd. Grote klasse dus. Zijn kerstplaat haalde de top 10 net niet.

 

 

gainsbourg

 

09. Serge Gainsbourg - Les 100 Plus Belles Chansons

Provocerend, kitscherig, vulgair, sexy en onweerstaanbaar. Zeer compleet carrière-overzicht (bevat de integrale Melody Nelson plaat), enkel Je t’aime moi non plus ontbreekt, maar zijn andere schandaalnummer Lemon Incest, samen met dochter Charlotte staat er wel op.

 

 

strike

 

08. Strike Anywhere - Dead FM

Voor punkliefhebbers was het een niet zo bijster interessant jaar. Gelukkig hebben mijn twee huidige favorieten in het genre beiden een topplaat uitgebracht en kapen daarmee respectievelijk een 8ste en 7de plaats mee weg. Strike Anywhere kiest voor een iets toegankelijker en gevarieerder geluid zonder daarbij aan authenticiteit in te boeten. Geïnspireerde melodieuze hardcore met een boodschap.

 

 

rise

 

07. Rise Against - The Sufferer and the Witness

Net zoals Strike Anywhere melodieuze hardcore met een boodschap, maar net iets subtieler verpakt en iets krachtiger afgeleverd.

 

 

fiery

 

06. The Fiery Furnaces - Bitter Tea

Net iets minder geflipt dan hun geweldige Blueberry Boat album, maar toch ADHD genoeg om een plaats in mijn top 10 te bemachtigen. Het muzikale equivalent van een ritje op een op hol geslagen rollercoaster. Onvoorspelbaar en dikwijls achterstevoren gezongen, maar steevast interessant en spannend. Meerdere luisterbeurten zijn wellicht nodig. (ik vond alleen een live-liedje)

 

 

belle

 

05. Belle and Sebastian - The Life Pursuit
Twee pop op zijn allerbest, dromerige popsongs met opzwepende sixtiesarrangementen, suikerzoet en oh zo aanstekelijk. 50 minuten feel good muziek.

 

 

cash

 

04. Johnny Cash - American V - a Hundred Highways
waardige posthume afsluiter van de carrière van the man in black.
De ontroerendste plaat van het jaar. Een gebroken en dodelijk zieke Cash perst voor een allerlaatste keer het allerbeste uit zichzelf.

 

 

campbell

 

03. Isobel Campbell and Mark Lanegan - Ballad of the Broken Seas
Beauty and the Beast.
Een engelenstem en een grafstem. Twin Peaks meets americana en het eindresultaat levert vuurwerk en een wondermooi plaatje op.

 

 

islands

 

02. Islands - Return to the Sea
zeer weird, charmerend, innemend, melancholisch, fascinerend, eigenzinnig.
Superlatieven schieten tekort. The Arcade Fire van dit jaar. Ovide en zijn vriendjes, maar dan muzikaal. Met voor mij het liedje van het jaar (zie link)

 

 

dresden

 

01. The Dresden Dolls - Yes, Virginia… 
Net iets minder indrukwekkend en tegendraads dan hun vorige, maar ze laten nog steeds moeiteloos alle concurrentie achter zich. Weergaloos optreden in de AB eerder dit jaar.

 

 

 

Ook zeer plezant: Sufjan Stevens: Songs for Christmas; The Pipettes: We are The Pipettes; Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That’s What I’m not; Guillemots: Through the Windowpane; The Kooks: Inside In, Inside Out; Regina Spektor: Begin to Hope; Tapes ‘n Tapes: The Loon; The Spinto Band: Nice and Nicely Done; The Streets: The Hardest Way to make an Easy Living; Adam Green: Jacket Full of Danger, Me First and The Gimme Gimmes: Love Their Country…

 

Teleurstelling van het jaar: Red Hot Chili Peppers: Stadium Arcadium, Joan As Police Woman: Real Life, NOFX: Wolves in Wolves’ Clothing

 

Beste comeback: The Who: Endless Wire, Ignite: Our Darkest Days

 

Beste Reissue: Pavement: Wowee Zowee, The Triffids: Born Sandy Devotional, Sebadoh: III

 

Guilty pleasures van het jaar: Lily Allen: Alright Still, The Feeling: Twelve Stops and Home

 

Ontdekking: Of Montreal, Belle and Sebastian, Modest Mouse, The Knife, Death Cab for Cutie

12:02 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ik wou dat ik het ook bij een top 10 gehouden had, miljaar... heb mezelf wat aangedaan dees week... 'k heb trouwes slechts 2 cd's uit jouw top 10 (3 en 4); toevallig ook in mijn top 10 (die vanavond online komt). Groeten, Roen

Gepost door: RoenHetZwoen | 22-12-06

De commentaren zijn gesloten.