27-08-07

Hairspray

293.hairspray.05100725 jaar geleden shockeerde John Waters de wereld met zijn subversieve satire Pink Flamingos. Zelf noemde hij het "an excercise in poor taste". Twee families die wedijveren om de titel van "filthiest people alive". En wat er te zien was, is zelfs naar hedendaagse normen behoorlijk walgelijk, check bijvoorbeeld de beruchte, volledig echte, slotscene eens.

In 1988 verraste hij vriend en vijand door een kindvriendelijke film te maken: Hairspray. De film speelt zich af in het Baltimore van de vroege jaren 60, waar een dik meisje dolgraag wilt meedoen aan een dansprogramma op tv, audities doet en een ster wordt. Ze krijgt wel af te rekenen met een jaloerse danseres en rassensegregatie is ook nog een probleem van de tijd. Waters had een hit op zak, met een film die barstte van de goeie muziek, een heerlijk nostalgische sfeer en alle typische campy Waters-ingrediënten, zij het wel in afgezwakte versie.

Na een succesvolle Broadwayadaptatie is er nu een remake uitgebracht. En wat meer is, de remake is goed. Onvermijdelijk dringt een vergelijking met het origineel zich op. Daar kan hij helaas niet aan tippen. Daarvoor ontbreken de scherpe randjes net iets te veel en de originele cast kwijtte zich net iets beter van zijn taak. Maar als op zich staande film, werkt de nieuwe Hairspray wél.

Deze keer is het een musical geworden, een van het uitbundige type, waar alles en iedereen beweegt en zingt en waar elk moment een man met wandelstok in de lucht kan springen terwijl hij zijn hielen tegen elkaar klikt. Het soort musical dat zich afspeelt in een universum waar alles peis en vree is en waar het nooit regent. Een musical waar een mens goedgezind van wordt. Een musical met goeie liedjes. Een musical met aanstekelijke personages. Een musical met een zeer enthousiaste cast (met speciale vermelding voor John Travolta en de immer briljante Christopher Walken). Een musical met een iets te nadrukkelijke boodschap. Een muscial die een onverbiddelijke glimlach op het gelaat tovert van iedereen die hem ziet. Een musical die ik van harte aanbeveel. ***/****

17:05 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

de enige musicla die ik gezien heb is helaas "romeo & julie" in de antwerpse schouwburg ooit :s

Gepost door: jeronimo | 27-08-07

Bah, musicals. Als ik dictator was, was het een van de 1ste dingen die ik zou verbieden. Maar gelukkig voor de musicalliefhebbers heb ik geen plannen in die richting.

Gepost door: xyz | 27-08-07

Hallo Fille,

Uw blog staat deze week In de Kijker op http://blogs.skynet.be/

Proficiat!

Groeten,

Gepost door: Het team van Skynet | 28-08-07

heelluwuww! helloouuuh! proficiat met je blogje in de kijker! ik kom hier ook eens kijken! mag ik je mailen? jij ljikt me zo lief? ik ben 16 jaar en heb een AA, alsook het lidmaatschap daarvan, ik vind jou heel grappig. ik heb daarom nu een bruine streep

Gepost door: kapoentjeuhhhh | 28-08-07

Van harte ... ... gefeliciteerd met je vermelding op de startpafina Fille!
Nog een fijne dinsdag!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 28-08-07

Ik kom hier eens kijken en lezen. Proficiat met je vermelding op de 1ste pagina bij skynet.
Leuke blog heb jij.
Groetjes

Gepost door: Ilona | 29-08-07

De commentaren zijn gesloten.