06-12-07

My Blueberry Nights

5635posterJuicht ende jubelt! Wong Kar Wai heeft een nieuwe film uitgebracht, zijn eerste Engelstalige, en the master of melancholy flikt het opnieuw. Een film die zo oogverblindend mooi is dat het bijna pijn doet om ernaar te kijken. De film haalt niet het niveau van zijn ouder werk (het magistrale Chungking Express en de emotionele splinterbommen In the Mood for Love en 2046), daarvoor is het net iets te vaak een herhalingsoefening van die films.

Elizabeth (redelijk geslaagd filmdebuut van Norah Jones) heeft net een pijnlijke liefdesbreuk achter de rug. Na enkele avonden met "blueberry pie" en barman Jeremy (Jude Law) in een New Yorks café, begint ze aan een roadtrip door Amerika om haar verdriet te verwerken. Op die tocht ontmoet ze allerlei interessante personages, zoals een agent met een drankprobleem (David Strathairn, de man die meer op Dustin Hofman lijkt dan Dustin Hofman zelf), diens ex-vrouw (huisfavoriet Rachel Weisz) en een arrogante gokverslaafde (Natalie Portman met een ongelofelijk fout kapsel). Allemaal gekwelde zielen die zich op een of andere manier in de problemen gewerkt hebben en die Elizabeth het leven helpen relativeren. Ondertussen onderneemt Jeremy verwoede pogingen om haar terug te vinden.

Visueel valt het meteen op dat we in Wong Kar Wai territory zijn. Wazige neonlichten, slowmotions, troebele nachtopnames,... alle zijn ze aanwezig. Voeg daar dan ook nog eens een geweldige soundtrack aan toe (wie niet smelt tijdens de blueberry pie scene met op de achtergrond The Greatest van Cat Power, die ook een klein rolletje heeft, is officieel harteloos) en we zijn vertrokken voor een uiterst aangename filmrit. Nouvelle nouvelle vague. Helaas is het allemaal net een tikje minder subliem dan we van de meester gewoon zijn, maar zelfs een mindere Kar Wai is nog altijd pakken beter dan een goeie film van een minder begaafde regisseur.

Hartverwarmende film voor gekwelde zielen en hopeless romantics. ***,5/****

08:40 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hmm dus neit voor harteloze gekwelde en hopeloos dark romatnic souls like me?
dezen avond vermeld ik u in mijn blogpost dat nu al in kladversie klaar is: prepare to get some phonecalls

Gepost door: jeronimo | 06-12-07

things to do lijstje diene film staat er ook nog op!

Gepost door: soet | 06-12-07

De commentaren zijn gesloten.