31-12-07

fILLE's fantastische filmjaaroverzicht

Het was weer een mooi filmjaar, met 47 geziene films in de cinema. De ene al wat beter dan de andere. Maar hier volgt de absolute top en flop van 2007.

 Toppers
10. The Prestige (Christopher Nolan) ***,5

“Are you watching closely?” Nolan bezorgt ons een complexe en intrigerende thriller over twee goochelaars die elkaar de loef proberen af te steken en over vriendschap die omslaat in rivaliteit. Een film die opgebouwd is als een goocheltruc. Het publiek wil zich laten bedotten en in de illusie meegesleept worden, en dat geldt ook voor de kijker.

9. I’m not There (Todd Haynes) ***,5

Fascinerende karakterstudie, of karakterstudies (Dylan wordt door zes acteurs vertolkt) over de vele levens van Bob Dylan. Wie hoopt meer inzicht te krijgen in ’s mans leven is eraan voor de moeite, maar wie de film gewoon op zich laat afkomen zoals hij is, zonder te veel te analyseren, krijgt een fascinerende ervaring, met een geweldige soundtrack.

8. Eastern Promises (David Cronenberg) ***,5

Cronenberg is als goeie wijn, hij wordt beter met de jaren. De wansmakelijke body horror uit the fly en ander eerder werk heeft hij al een tijdje achter zich gelaten en deze keer presenteert hij een op het eerste zicht rechttoe rechtaan genreoefening, een thriller in het Russische maffiamilieu, waarin de protagonisten met allerlei morele dilemma’s  geconfronteerd worden. En uiteraard kan het sadistische geweld met sardonische humor niet uitblijven, het is en blijft tenslotte Cronenberg.

 

7. Paranoid Park (Gus Van Sant) ***,5

Uiterst subjectief coming-of-age verhaal, dat stream-of-consciousnessgewijs op het scherm losgelaten wordt. Een dromerige inkijk in de puberwereld, met Elliott Smith op de soundtrack. Van Sant herpakt zich grandioos na het uiterst teleurstellende Last Days.

6. My Blueberry Nights (Wong Kar Wai) ***,5

Wong Kar Wai goes American, en hij doet dat goed. Zijn nouvelle vague-achtige aanpak volgt deze keer de lotgevallen van een meisje (geslaagd debuut van Norah Jones) dat door haar vriend gedumpt wordt en op een roadtrip doorheen de States zichzelf tegenkomt en misschien ook wel de liefde? Heerlijk dromerig.

 

5. Dagen Zonder Lief (Felix Van Groeningen) ***,5

Terwijl Nic Balthazar met Ben X bewees dat hij nog lang niet klaar is voor een degelijke film, overtreft Felix Van Groeningen zichzelf met deze geweldige film, die een kwalitatieve standaard zou moeten worden voor de Vlaamse film. Een rustige en ontroerende film over vrienden die uit elkaar groeien en mensen die zich moeten openstellen voor het “echte” leven. Een portret van een generatie dat waarschijnlijk mensen in de tweede helft van de 20 zal beroeren. Een oprechte, melancholische en naar de keel grijpende film. Klasse!

4. Curse of the Golden Flower (Zhang Yimou) ****

Kleurrijk epos over de intriges aan het keizerlijke hof van de Tang-dynastie in de 9de eeuw. Traag (soms iets te traag), maar visueel indrukwekkend en op het einde komt de martial arts-liefhebber ook aan zijn trekken.

3. 4 Months, 3 weeks and 2 days (Cristian Mungiu) ****

Loodzwaar en bikkelhard Roemeens abortusdrama ten tijde van het Ceacescu-regime. De toeschouwer voelt haast de pijn die de hoofdpersonages doormaken. En misschien een cynische grap van de regisseur, maar de aborteur van dienst heet Bébé. Niet voor de liefhebbers van luchtige feelgoodkomedies.

2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik) ****

Breed uitgesponnen, filosofische anti-western, waarin amper een schot gelost wordt. Met een ijzersterke (nooit gedacht dat ik het zou zeggen) vertolking van Brad Pitt. De enige film dit jaar die zijn afloop al verraadt in de titel.

 

1. Inland Empire (David Lynch) ****

“Miljaar! What the fuck was dat?” Aldus mijn aanvankelijke reactie na het zien van deze film. Lynch is natuurlijk niet de meest conventionele regisseur, maar waar in zijn vorige films nog een verhaal te ontwaren viel, valt hier alle structuur volledig weg en worden we overgeleverd aan een briljante, surrealistische nachtmerrie over “a woman in trouble”. Veel zinnigs kan ik hier niet over zeggen, alleen dat dit een cinematische schop in de ballen is, zoals we er helaas veel te weinig krijgen. Come on, come on do the locomotion.

Floppers

5. Fracture (Gregory Hoblit) *,5

Makke en oersaaie thriller die alle clichés van het genre samenbrengt en er volstrekt niks mee aanvangt. Enkel de acteerprestatie van de hoofdpersonages is positief.

 

4. La León (Santiago Otheguy) *

Sinds de focus filmdag van Knack weet ik voortaan dat Argentijnse wijn veel beter is dan Argentijnse cinema. Geen idee waar dit misbaksel over ging. Het leek me een therapeutische video voor mensen met slaapproblemen.

 

3. Mémoires Affectives (François Leclerc) *

Waarschijnlijk is mijn geheugen ook aangetast, want afgezien van het feit dat ik hem in mijn lijst van geziene films opgenomen heb, kan ik er mij niks meer van herinneren, behalve een interessant uitgangspunt dat compleet verpest werd in de loop van de film.

 

2. The Holiday (Nancy Meyers) 0,5

Waarom? Oh waarom heb ik ooit ingestemd om mee te gaan naar deze stinker? Waarschijnlijk de aanwezigheid van Kate Winslet, mijn favoriete actrice, maar een stinker is en blijft een stinker. Enkel de grappige scenes met Eli Wallach en de cameo van Dustin Hoffman blijven me bij.

1. Pirates of the Caribbean: At World’s End (Gore Verbinski) 0

En de winnaar van de titel “kutfilm van het jaar” gaat naar bovenvermeld misbaksel. Drie uur lang worden we getergd en gegeseld met de flauwste scenes, oeverloos gezwam in een witte woestijn, een overdaad aan special effects, een verhaal zo verwarrend dat de makers het zelf waarschijnlijk allemaal niet meer wisten, en Johnny Depp die dringend terug zijn waardigheid moet terugvinden. Nie wieder!

10:12 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

en what about fille's fantastische foef lijst? zou dat beter zijn? :D
tot seffens hé, raar dat jij dit jaar de dvdbox niet hebt gewonnen met deze korte krachtige pennetrekken...dat jij kort en krachtig bnt wisten we al natuurlijk ;-)

Gepost door: jeronimo | 31-12-07

xxx gezien hiervan: 0,0
prettig eindejaar maatje!!!

Gepost door: syho | 31-12-07

ik had het gisteren met een vriendin over The Holiday. Hoe mooi we die film vonden. En hoe hard we erbij moesten huilen. :-)
Het zal een film zijn voor sentimentele vrouwen. ;-)

Gepost door: beate | 01-01-08

Eastern Promises Eindelijk nog is een film die me heeft kunnen bekoren. Nog eens een sterk en verrassend verhaal met de nodig actie en mannelijkheid in verwerkt

Gepost door: Einstein Brain | 28-01-08

De commentaren zijn gesloten.