14-02-08

There's a hole in the world like a great black pit and it's filled with people who are filled with shit

sweeney-todd-poster2008 lijkt een schitterend filmjaar te worden. Na eerder al genoten te hebben van parels als No Country for Old Men, Before the Devil Knows you're Dead en het subversieve Juno, was het gisteren de beurt aan de nieuwe van Tim Burton, de horrormusical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street.

Dat Burton geen vrolijke Frans is, was al wel duidelijk uit zijn vorige films, maar nu kiest hij resoluut voor de duisternis, gelukkig doorspekt met de nodige gitzwarte humor.

Benjamin Barker (Johnny Depp), een succesvolle barbier met een beeldschone vrouw en dochter, wordt door de snode rechter Turpin (Alan Rickman), die een oogje heeft op Benjamins vrouw, ten onrechte gevangen genomen. Jaren later keert Benjamin, die zich ondertussen omgedoopt heeft in Sweeney Todd, terug naar Londen en is vastbesloten om wraak te nemen.

Zoals eerder gezegd, geen vrolijke thematiek dus, maar wel op sublieme wijze in beeld gebracht. Al vanaf de briljante titelsequens met dreigende orgelmuziek wordt de toon gezet. De combinatie van de duistere woorden en muziek van Stephen Sondheim, in combinatie met de gotische visie van Burton, liters bloed (Herschell Gordon Lewis zou trots zijn) en klasse-acteurs als Johnny Depp (de Piratendrollen zijn hem bij deze voorgoed vergeven), Helena Bonham Carter, Alan Rickman en een hilarische gastrol van Sacha Baron Cohen (beter bekend als Borat) levert vuurwerk op.

Maar het meest indrukwekkende is waarschijnlijk hoe ongelofelijk knap de film eruit ziet. Visueel verbluffend. Nooit eerder zag het Victoriaanse Londen er zo claustrofobisch, somber en onheilspellend uit.

De film is uiterst gewelddadig en morbide, zij het in een cartooneske stijl. Het bloed spat bij momenten letterlijk van het scherm. Niet voor al te gevoelige zielen dus.

Dit is misschien wel mijn favoriete Burtonfilm. Een waar festijn voor ogen en oren. ****/****

08:35 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

't Mag stilaan wel eens gaan komen... bij dat gevoel zit ik (nog) niet, gelukkig! Ik duim voor u, dat weet je!

Gepost door: Life is a dance | 15-02-08

De commentaren zijn gesloten.