15-03-08

Miluju tebe

onceposter3Romantische zielen aller landen, verenigt u! Eens (vergeef mij de flauwe woordspeling) in de zoveel tijd komt er film in de zalen die zich rechtstreeks een weg naar het hart van ondergetekende baant, om er zich de rest van zijn leven comfortabel te nestelen. Once is zo een bloedmooie, realistische en oprechte film, die mij de zaal deed verlaten met vochtige ogen. Veel puurder dan dit kan cinema niet worden. 

Twee gebroken harten ontmoeten elkaar in de straten van Dublin. Hij is een stofzuigerreparerende Ierse straatmuzikant, zij een muzikaal aangelegde Tsjechische poetsvrouw. Ze geraken aan de praat en beginnen samen te musiceren. Op amoureus gebied hangt er duidelijk elektriciteit in de lucht, maar de spoken van hun vorige liefdes hangen nog in de lucht. Zullen ze voor elkaar kiezen, of…? 

Enorm straf wat regisseur John Carney met dit simpele verhaaltje weet aan te vangen. Het is een lowbudgetfilm met weinig ervaren acteurs, wat het realisme van de film ten goede komt. Dit is geen kleffe Hollywoodtoestanden waarin twee griezelig perfecte tieners met Prodent-glimlach elkaar al van bij de eerste ontmoeting in de armen vallen, maar een diepmenselijke film, subtiel geacteerd, met geloofwaardige personages en oprechte emoties. Dat laatste, en de naturel waarmee de hoofdrolspelers met elkaar omgaan, is niet zo verwonderlijk, want tijdens de opnames zijn ze als een blok voor elkaar gevallen en vormen nog steeds een koppel. 

Muziek speelt ook een zeer belangrijke rol in de film. Het brengt datgene wat niet gewoon uitgesproken kan worden, onder de aandacht, en zorgt ervoor dat de protagonisten dichter naar elkaar toe groeien. Glen Hansard van de Ierse rockband The Frames neemt trouwens de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening. De muziek past perfect bij het mooie verhaal en maakt er op geheel organische wijze deel van uit. Zoals het bloedmooie, oscarwinnende Falling Slowly. Zelfs Bob Dylan, toch niet de eerste de beste, was er zo van onder de indruk dat hij Glen Hansard en Marketa Irglova het voorprogramma heeft laten verzorgen van zijn laatste tournee. 

Once is een hartverwarmende, ontroerende, fragiele en oprechte film die een subtiele aanslag op het hart pleegt. Hij kan niet tippen aan de gelijkaardige tandem Before Sunrise en Before Sunset, maar het scheelt hem echt niet veel. De film is net als echte liefde onmogelijk om adequaat in woorden te vatten, en ik ben er verliefd op geworden, dat mag duidelijk zijn. Verplichte kost! ****/**** 

PS: ik heb de DVD al besteld.

10:33 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

ps: goed, dan zalik die wel eens komen lenen ;)

Gepost door: Twinkeltje | 15-03-08

ik wil wel mee komen kijken dan! -) het klinkt enorm goed als ik de recensies lees ;-)

Gepost door: jeronimo | 17-03-08

ewel ik zal dat misschien vanavond bekijekn si ...

Gepost door: soet | 18-03-08

De commentaren zijn gesloten.