29-08-08

Zwijgen is goud

Wie zijn sociaal realistische films graag sociaal realistisch ziet kan dezer dagen naar Le silence de Lorna gaan kijken, een uppercut van formaat van de gebroeders Dardenne die het deze keer over schijnhuwelijken hebben.

De Albaanse Lorna (rol van Arta Dobroshi) heeft de Belgische nationaliteit verworven door met Claudy, een junkie, te trouwen. Ze hoopt haar grote droom waar te maken, een snackbar openen. Maar de maffioso Fabio, die het huwelijk gearrangeerd heeft, wil Claudy uit de weg ruimen, zodat hij een nog lucratievere deal kan sluiten door Lorna met een Rus te laten huwen.

Formeel wijkt deze film af van de vorige Dardennefilms, doordat ze dit keer niet meer constant met een handheldcamera op de huid van hun acteurs zitten, maar gebruiken maken van meer conventionele cameratechnieken, wat de kijkervaring iets gemakkelijker maakt. Gemakkelijker, maar daarom niet aangenamer. Inhoudelijk blijft de film nog steeds actief in de onderbuik van de maatschappij. Ontsnappen aan de struggle for life is onmogelijk. De film speelt zich af in grauwe stadsbuurten, vervallen appartementen, louche snackbars en obscure bars, gezellige plaatsen kortom. Het leven zoals het is, voor sommigen.

Van de gebroeders Dardenne hoeven we geen melodrama te verwachten, maar rauw realisme, dat tot op het bot gaat. En toch slaagt de film erin te ontroeren.

Atra Dobroshi is verpletterend goed als de onfortuinlijke Lorna. Ze levert een uiterste doorleefde en breekbare vertolking. Ondanks alles leeft er bij Lorna hoop. Hoop op een beter leven, hoop dat alles uiteindelijk wel goed komt. Hoop die soms tot drastische beslissingen leidt. Ook Jérémie Renier maakt indruk als junkie die probeert af te kicken.

Zeer straffe kost: ****/****

 

08:31 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

mss idd een aanrader om me nog eens in de cinemaalzalen te krijgen

Gepost door: jero | 29-08-08

De commentaren zijn gesloten.