30-08-08

Happy-Go-Lucky

"You look tired." "That's just my face."

Dé feel-good-movie van het jaar is bij deze officieel bekend: Happy-Go-Lucky van doorgaans niet zo vrolijke Frans Mike Leigh. De film volgt enkele weken in het leven van Poppy (rol van Alexis Zegerman), een dertigjarige lerares, die met een aanstekelijk kinderlijk enthousiasme door het leven stapt. Voor deze flapuit schijnt elke dag de zon en ze weigert halsstarrig volwassen te worden of het leven serieus te nemen (een vrouw naar mijn hart), zelfs wanneer ze in een flamencoles door een gepassioneerde lerares aangespoord wordt om haar innerlijke woede te zoeken.

Een echte verhaallijn valt er niet te bespeuren in deze film. Het is vooral een karakterschets van een eeuwige optimist en een anekdotische aaneenschakeling van doorgaans hilarische confrontaties van Poppy met de mensen die haar omringen en niet altijd begrijpend reageren. Zo krijgt ze van haar jongere, zwangere zus ("Don't you ever want a baby?" "No thanks, I just had a kebab.") het verwijt dat ze niks van haar leven maakt en geen verantwoordelijkheid neemt. Poppy countert dit door te zeggen dat ze wel gelukkig is.

De meest interessante confrontaties zijn er wanneer Poppy rijles neemt, en haar rij-instructeur een extreem racistische, homofobe, paranoïde controlefreak blijkt te zijn. De ultieme clash tussen goed en kwaad. Zal Poppy's eeuwige optimisme standhouden?

Alexis Zegerman (een beetje een lookalike van Sandra Bullock) speelt haar rol met een onweerstaanbare, ontwapenende charme. Hoe grof ze soms ook uit de hoek komt, het is onmogelijk kwaad op haar te zijn. Ze is een plezier om naar te kijken, en tovert in vrijwel elke scene een glim- of luide lach te voorschijn. Dit moet het meest opgewekte filmpersonage zijn sinds Amélie Poulain.

Warm aanbevolen: ***/****

"Bear with me." "Is there? Where is he?"

09:40 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

aha ok i'll be looking if she gts this depressive dark lord of hdez happy go smiling :-)

Gepost door: jeronimo | 30-08-08

Ik zal het onthouden!

Gepost door: Life is a dance | 30-08-08

Oe, Fille goes fill(m)e! Merci voor de tip; in tijden van haast en verandering is een feel-good-filmpke altijd mooi meegenomen :-) 't Beste!

Gepost door: Cherman | 30-08-08

Ik had toch liever Amélie Poulain... :) Zij was niet zo extreem naïef als dat Poppy extreem optimistisch was. Maar da's een persoonlijke mening ;)

Gepost door: kikkertje | 30-08-08

Right. Ik dacht van hem eens uit te checken aangezien een zondagavond wel het uitgelezen moment is om een feelgoodfilm te bekijken, maar wat jij beschrijft als een meid die in elke scène een lach om je mond kan toveren, is voor mij zowat, welja, niet compléét het tegenovergestelde, maar het scheelt toch precies niet veel.

Ik vond haar zó vermoeiend, bijna op het randje van enerverend zelfs. Now don't get me wrong; de meer trieste scènes waren wel mooi, maar ik zou geen dag met haar kunnen samenleven, denk ik.

Mij deed ze trouwens meer aan Jennifer Love Hewitt denken.

Gepost door: ishku | 31-08-08

De commentaren zijn gesloten.