26-12-08

fILLE's fORMIDABELE fILM-jaaroverzicht

2008 was een beetje onevenwichtig wat films betreft. Na een massa goeie releases in het begin van het jaar, was de spoeling vanaf april eerder dun, met slechts enkele uitschieters. Deze 10 films zijn me dit jaar het meest bijgebleven:

10. Happy-Go-Lucky (Mike Leigh)
Niet-zo-vrolijke Frans Mike Leigh levert dit jaar dé feelgood-film van het jaar. Eeuwige optimist en onweerstaanbaar quirky Poppy tovert, net zoals Amélie Poulain enkele jaren geleden, gedurende twee uur een hemelsbrede glimlach op ieders gelaat. Een mens zou op den duur nog gaan geloven dat het leven echt mooi kan zijn.

09. There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson)
Episch van proporties, Kubrickiaans qua uitwerking. Een morele parabel over de slechtheid en hebzucht van de mens, met een ronduit indrukwekkende Daniel-Day Lewis. "I drink your milkshake!"

08. Be Kind Rewind (Michel Gondry)
Een prachtige ode aan Cinema in al zijn aspecten en Creativiteit (beide met grote C). Heerlijk nostalgisch, hilarische remakes van gekende klassiekers, met een magistraal, ontroerend einde.

07. No Country For Old Men (Ethan & Joel Coen)
De Coens zorgen voor een ongemeen spannende en ultragewelddadige suspensethriller. Atypisch voor hun doen, maar wel enorm geslaagd. Met Javier Bardem als winnaar van de prijs voor meest intense badguy en lulligste kapsel van het jaar.

06. El Orfanato (Juan Antonio Bayona)
De film die mij dit jaar het meest de stuipen op het lijf gejaagd heeft, en dat gebeurt maar zelden. Bayona levert een indrukwekkend regiedebuut af, een ouderwetse spookhuisthriller, die zijn invloeden (the innocents, sixth sense, the others, the haunting) niet onder stoelen of banken steekt, maar er wel iets origineel mee aanvangt.

05. The Dark Knight (Christopher Nolan)
Dé blockbuster van de zomer, en gelukkig een die de intelligentie van de kijker niet beledigt. Ook de op een na beste Batmanverfilming (Batman Returns van Tim Burton blijft vooralsnog titelhouder), met een imposante Heath Ledger. Deel uit die posthume oscar!

04. Juno (Jason Reitman)
Heerlijk subversieve komedie die het thema van tienerzwangerschappen eens niet op de gebruikelijke kleffe tv-filmachtige manier behandelt. Ellen Page is onweerstaanbaar als de grofgebekte tiener. De soundtrack is ook niet te versmaden.

03. Sweeney Todd (Tim Burton)
Het betere bloedbad in musicalversie gegoten. Een van de donkerste, maar tegelijk ook een van de beste films van Tim Burton en bijgevolg een meesterwerk. Ik kijk al uit naar zijn verfilming van Alice in Wonderland.

02. Entre les murs (Laurent Cantet)
De lotgevallen van een leraar Frans gedurende een schooljaar in een Parijse multiculturele school. Bijna 130 minuten in een klaslokaal, in documentairestijl. De camera registreert, maar oordeelt niet.

01. Once (John Carney)
Wat gebeurt er als twee gebroken harten elkaar ontmoeten in Dublin? Een oprecht mooi, realistisch en ontroerend liefdesverhaal. Een parel om te koesteren. Film in zijn puurste vorm. Superlatieven schieten tekort.

Ook de moeite: Into the Wild, Gomorra, Burn After Reading, 3:10 to Yuma, Before the Devil Knows You're Dead, Linkeroever, Waltz with Bazhir, Eldorado

Tegenvallers: Loft (niet slecht, maar nogal routineus), Wall-E (sublieme animatie, kutverhaal met té nadrukkelijke ecologische boodschap), Quantum of Solace (slechts 15 minuten gezien, in slaap gevallen, geen goed teken)

Helaas gemist: (N)iemand, Hunger

13:05 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

once of hoe jij je laat leidne door meligheid maat! ;-)
voor de rest kan ik me wel vinden in je top tien al heb ik er een paar niet van gezien :-)))

Gepost door: jeronimo | 26-12-08

Ik wens je een ster aan de hemel!
Ik wens je een hand op je schouders!
Ik wens je een hart vol dromen.
Laat 2009 worden wat je er van verwacht
en dat ‘ t leven je toe lacht.

Een gezond en gelukkig 2009!
Liefs.
Mireille.

Gepost door: mireille | 26-12-08

prettig eindejaar!!!!!! geniet ervan met knallende flessen champagne en veel liefde en geluk in 2009!!!! De beste wensen fILLE!!!! lieve groeten!

Gepost door: syho | 26-12-08

hallo maak er een leuke weekend van
en een gelukkig en gezond 2009
groetjes

Gepost door: @ludwig | 27-12-08

:) Once vond ik nog meevallen, maar heb dan uiteindelijk gekozen voor die andere melige Definitely, Maybe.

Ik heb gisteren 'Entres les Murs' gezien. Sterke film maar nu 'Beste van het Jaar', really? En ik zie die film dus vaak staan in lijstjes (mensen van Digg) ... ik ben dan altijd benieuwd waarom deze in hun top 10 staat. Maar dat vertellen ze meestal nie :s

En van kutfilms gesproken 'Be Kind Rewind' is mij toch een uniek exemplaar. Onderwerp is typisch Michel Gondry maar de uitwerking is alles behalve. Of hoe je van een leuk concept een film maakt door het in te pakken met een triviaal verhaaltje. Don't even begin to rewind! :)

Happy-go-lucky nog niet gezien maar met de rest kan ik me goed vinden.

Gepost door: Dave | 28-12-08

Hmm... ik zie hier nergens '27 dresses' tussen staan. Hoe kan dat nu?

:)

Gepost door: beate | 28-12-08

@beate de categorie kutfilms heb ik dit jaar helaas niet voorzien :-)

Gepost door: fILLE | 28-12-08

Juno was inderdaad een leuke film. Maar voor 'No Country for Old Men' kon ik niet zwichten...

Gepost door: Manlome | 29-12-08

De commentaren zijn gesloten.