30-12-08

Oudjaar

Ondergetekende werd verzocht om te zorgen voor het eindejaarsmenu. We sluiten het jaar af in stijl, en ook wel een beetje decadent.

We vliegen erin met toastjes met foie gras, surimi en ajuinenconfituur.

Vervolgens is er kreeftensoep, als hoofdgerecht hazenrug met veenbessensaus, kroketten en gestoofde appelen. En als dessert de ondertussen reeds befaamde chocomousse.

Drankgewijs is er een selectie van Champagne, Rode en Witte Bourgogne en om af te sluiten een Wanker's Elbow (een combinatie van drie soorten whisky).

Laat 2009 maar beginnnen!

17:50 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

26-12-08

fILLE's fORMIDABELE fILM-jaaroverzicht

2008 was een beetje onevenwichtig wat films betreft. Na een massa goeie releases in het begin van het jaar, was de spoeling vanaf april eerder dun, met slechts enkele uitschieters. Deze 10 films zijn me dit jaar het meest bijgebleven:

10. Happy-Go-Lucky (Mike Leigh)
Niet-zo-vrolijke Frans Mike Leigh levert dit jaar dé feelgood-film van het jaar. Eeuwige optimist en onweerstaanbaar quirky Poppy tovert, net zoals Amélie Poulain enkele jaren geleden, gedurende twee uur een hemelsbrede glimlach op ieders gelaat. Een mens zou op den duur nog gaan geloven dat het leven echt mooi kan zijn.

09. There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson)
Episch van proporties, Kubrickiaans qua uitwerking. Een morele parabel over de slechtheid en hebzucht van de mens, met een ronduit indrukwekkende Daniel-Day Lewis. "I drink your milkshake!"

08. Be Kind Rewind (Michel Gondry)
Een prachtige ode aan Cinema in al zijn aspecten en Creativiteit (beide met grote C). Heerlijk nostalgisch, hilarische remakes van gekende klassiekers, met een magistraal, ontroerend einde.

07. No Country For Old Men (Ethan & Joel Coen)
De Coens zorgen voor een ongemeen spannende en ultragewelddadige suspensethriller. Atypisch voor hun doen, maar wel enorm geslaagd. Met Javier Bardem als winnaar van de prijs voor meest intense badguy en lulligste kapsel van het jaar.

06. El Orfanato (Juan Antonio Bayona)
De film die mij dit jaar het meest de stuipen op het lijf gejaagd heeft, en dat gebeurt maar zelden. Bayona levert een indrukwekkend regiedebuut af, een ouderwetse spookhuisthriller, die zijn invloeden (the innocents, sixth sense, the others, the haunting) niet onder stoelen of banken steekt, maar er wel iets origineel mee aanvangt.

05. The Dark Knight (Christopher Nolan)
Dé blockbuster van de zomer, en gelukkig een die de intelligentie van de kijker niet beledigt. Ook de op een na beste Batmanverfilming (Batman Returns van Tim Burton blijft vooralsnog titelhouder), met een imposante Heath Ledger. Deel uit die posthume oscar!

04. Juno (Jason Reitman)
Heerlijk subversieve komedie die het thema van tienerzwangerschappen eens niet op de gebruikelijke kleffe tv-filmachtige manier behandelt. Ellen Page is onweerstaanbaar als de grofgebekte tiener. De soundtrack is ook niet te versmaden.

03. Sweeney Todd (Tim Burton)
Het betere bloedbad in musicalversie gegoten. Een van de donkerste, maar tegelijk ook een van de beste films van Tim Burton en bijgevolg een meesterwerk. Ik kijk al uit naar zijn verfilming van Alice in Wonderland.

02. Entre les murs (Laurent Cantet)
De lotgevallen van een leraar Frans gedurende een schooljaar in een Parijse multiculturele school. Bijna 130 minuten in een klaslokaal, in documentairestijl. De camera registreert, maar oordeelt niet.

01. Once (John Carney)
Wat gebeurt er als twee gebroken harten elkaar ontmoeten in Dublin? Een oprecht mooi, realistisch en ontroerend liefdesverhaal. Een parel om te koesteren. Film in zijn puurste vorm. Superlatieven schieten tekort.

Ook de moeite: Into the Wild, Gomorra, Burn After Reading, 3:10 to Yuma, Before the Devil Knows You're Dead, Linkeroever, Waltz with Bazhir, Eldorado

Tegenvallers: Loft (niet slecht, maar nogal routineus), Wall-E (sublieme animatie, kutverhaal met té nadrukkelijke ecologische boodschap), Quantum of Solace (slechts 15 minuten gezien, in slaap gevallen, geen goed teken)

Helaas gemist: (N)iemand, Hunger

13:05 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

16-12-08

Muzikaal jaaroverzicht

Naar jaarlijkse traditie mijn muzikaal jaaroverzicht. Deze cd’s hebben me dit jaar het meeste luistergenot verschaft:

10. The Kills: Midnight Boom
9.
Drive-by Truckers: Brighter Than Creation’s Dark
8.
Get Well Soon: Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon!
7. Amanda Palmer: Who Killed Amanda Palmer
6. Los Campesinos!: Hold on now, Youngster… + We are Beautiful, We are Doomed
5.
Calexico: Carried to Dust
4. Silver Jews: Lookout Mountain, Lookout Sea
3.
Isobel Campbell & Mark Lanegan : Sunday at Devil Dirt + Keep me in Mind Sweetheart (ep)
2.
Mariee Sioux: Faces in the Rocks
1. Fleet Foxes: Fleet Foxes + Sun Giant (ep)


Ook het vermelden waard:
Rachael Yamagata, dEUS, The Tossers, MGMT, The Gutter Twins, The Gaslight Anthem, The Sedan Vault, Emiliana Torrini, of Montreal, Blood Red Shoes, The Black Box Revelation, Bon Iver, Bodies of Water

Teleurstellend:
Islands: Arm’s Way : Na het fantastische Return to the Sea en een uiterst geslaagde doortocht in de Botanique, had ik veel meer verwacht van deze opvolger. Verre van slecht, maar wel een hele stap terug. Volgende keer beter
Flogging Molly: Float
Tim Vanhamel: Welcome to the Blue House


Ik-zit-nog-liever-een-week-op-de-pot-met-hardnekkige-diarree-dan-dat-ik-dit-nog-eens-in-mijn-cd-speler-steek-cd-van-het-jaar:
The Killers: Day & Age. Luister vooral zelf, en probeer dit misbaksel langer dan drie nummers vol te houden.

Beste cd-aankoop:
Johnny Cash: Unearthed. Een vijfdelige boxset met outtakes uit de American Recordings-sessies. Prijzig, maar absoluut zijn geld waard.

Ontdekkingen:
Two Gallants, M.I.A., Santogold, The Magnetic Fields, Fleet Foxes

 

Optredens van het jaar:
Two Gallants in Botanique en Fleet Foxes in AB.

Singles van het jaar:
Emiliana Torrini:
Jungle Drum
Weezer: The Greatest Man that Ever Lived
Ikzelf

 

 

15:51 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Old people

Toen ik daarnet buiten kwam en de vuilzak op straat zette alvorens naar het werk te gaan, twee omgevallen kerstbomen en een oud vrouwtje zag, wist ik dat er problemen op til waren. Mijn gedachten waren nog niet koud of ze sprak mij aan: "Tis toch erg he meneer." Ik zag dat ze het echt erg vond, dus ik trad haar bij: "een regelrechte schande is het." "Echte crimo, crimen, misdadigers zijn het!" Ze begon zich op te jagen. Hopelijk zou haar hart het niet begeven, want dan had ik die miserie ook nog eens op mijn dak. Ze vervolgde: "en ge moogt daar niks van zeggen he, maar ik weet wel wie het gedaan heeft," Ik achtte de kans op studenten eerder groter dan degenen die zij in gedachten had, maar het onheil was al geschied. "Ze moesten ze allemaal hun hand afkappen zoals ze in de Congo gedaan hebben vroeger, en ze op de vlieger terug naar hun land zetten." Op dat moment besloot ik dat er geen remedie bestaat tegen domheid en dat deze conversatie me gestolen kon worden, en ik trapte het af. Ik vraag me trouwens af of het echt artrose was in die stijve rechterarm van haar.

08:09 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-08

In a concert hall, under the sea?

Over het optreden van dEUS kan ik kort zijn: uitstekend! Het was het veertien jaar lange wachten meer dan waard. Uitschieters waren voor mij Roses, het bezwerende en creepy Theme from Turnpike, Instant Street, Suds and Soda en Morticiachair. De overige minuten van het bijna twee uur durende optreden waren ook zeer te pruimen.

Dat kan helaas niet gezegd worden van het geluid dat naar goeie oude Vorst-Nationaal gewoonte weer meer dan ondermaats was. Het klonk ongeveer als een skippende cd in een aquarium in een lege kathedraal waar enkele werklui met een drilboor aan de gang waren. Voor een ticket van 36 euro verwacht ik toch een net iets meer zuivere klank.

07:59 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-12-08

Picnic

picnic

10:26 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-12-08

"Van Kenny Bossier is da wel gelukt"

Heerlijk toch, die plaatsvervangende schaamte. Zo erg durven ze het zelfs bij In de Gloria niet te verzinnen.

 

08:04 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

04-12-08

Sinterklaas

6 december komt er aan, dus tijd voor een klassieker:

 

 

 

11:51 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |