16-01-09

Slumdog Millionaire

Kijk, zo hoort een filmjaar te beginnen, met een knaller van formaat. En knallen doet Slumdog Millionaire, in allerlei opzichten. Danny Boyle maakt zijn eerste echt goeie film sinds Trainspotting, na enkele semi-interessante films als A Life Less Ordinary, The Beach, 28 Days Later en Sunshine. Een film die voor elk wat wils bevat en daardoor een groot publiek kan, mag en zou moeten aanspreken, zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inbieden.

We bevinden ons in de studio van de Indische versie van "Wie wordt Euromiljonair?", waar de jonge Jamal probleemloos op elke vraag het juiste antwoord kan geven. Dit is blijkbaar verdacht, want tijdens de pauze, en vlak voor hij op het punt staat om de laatste vraag voor 20 miljoen roepie te beantwoorden, wordt hij door de politie meegenomen en hardhandig ondervraagd. Hoe kan het dat iemand uit de sloppenwijken, zonder degelijke opleiding, zulke moeilijke vragen kan beantwoorden?

Door middel van flashbacks komen we in de twee daaropvolgende uren het antwoord te weten. We volgen het leven van de jonge Jamal en zijn broer in hun struggle for life in de Indische sloppenwijken. Flitsende montage, felle kleuren, een dreunende soundtrack (met het uiterst toepasselijke paper planes van MIA), de film scheurt voorbij aan een rotvaart, en doet niet zelden aan Cidade de Deus denken. De film is bij momenten, hard, grappig, vertederend, en bovenal spannend. Vanaf de openingsbeelden, wordt de kijker bij het nekvel gegrepen en zit hij op het puntje van zijn stoel. En tussen dit alles zit ook nog eens een motherfucker van een love story verweven.

Een kleine film voor een groot publiek, die het verdient door iedereen gezien en bemind te worden. Een film die blijft nazinderen. Is it too soon to whisper Oscar?

***,5/****

Onderstaande heeft niks met de film te maken, maar is gewoon hilarisch:

09:49 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

het is genoteerd!!!

Gepost door: soet | 21-01-09

Leuk filmpje!!!

Gepost door: Jenni | 22-01-09

De commentaren zijn gesloten.