31-01-09

Connecties

Ik had me nog maar net in mijn cinemazetel genesteld om te genieten van het uitstekende en uiterst verfrissende Dirty Mind, pakken beter dan die clichématige en routineuze onterechte hype Loft, toen er een man met vijf luidruchtige snotapen voor me kwam zitten. "Sorry, de rust is gedaan," zei hij. "Als de rust maar weerkeert tijdens de film is er niks aan de hand zei ik." Toen wendde hij zich tot de kinderen en zei: "Hebben jullie de meneer gehoord? Stil zijn tijdens de film. En de meneer kent Kim De Gelder, dus ik zou maar luisteren als ik jullie was." Vijf paar kinderogen keken me even aan alsof ik hen elk moment rauw zou kunnen opeten, en draaiden zich dan om. Het was misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar het was wel heel efficiënt. Gedurende de hele film hebben ze geen kik gegeven.

17:53 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

29-01-09

Konijn met pruim(en)

Waarschuwing: dit bericht kan shockerend zijn of gewoon ronduit goor. Zeg niet dat ik niet verwittigd had.

Ik beschouw mezelf als een verdraagzaam, ruimdenkend mens (behalve ten aanzien van eskimo's, maar daar wens ik hier niet op in te gaan), maar er zijn bepaalde grenzen van fatsoen die onder geen enkele omstandigheden dienen overschreden te worden, zeker niet tijdens het eten. Bepaalde uitspraken kunnen littekens slaan, die we tot het einde der dagen met ons mee moeten zeulen. Konijn met pruimen zal nooit meer hetzelfde zijn voor mij.

De verstandige lezer had al lang kunnen vermoeden dat de kooklesfreak er voor iets tussen zou kunnen zitten. De verstandige lezer heeft het naar goeie gewoonte bij het rechte eind. Mijn volstrekt tactloze medecursiste was goed op dreef. In het midden van een gesprek werden we onderbroken: "Sorry menskes, ik moet een belangrijke mededeling doen. Zaterdag zijn we 31 januari, en dat betekent ook dat het de laatste dag van de solden is. Alles aan 70 ten 100. Ik ben al naar de Wibra geweest, ik koop daar al mijn gerief. Daar hebben ze alles. Ik heb bh's gekocht voor 3 euro 99 eurocent. Maat 85C." Hilariteit alom uiteraard. De maaltijd werd verdergezet iets later tijdens een andere conversatie begon ze weer over die 85C. De vrouw die altijd naast haar zit, zei dat er bepaalde dingen waren die niet luidop dienden gezegd te worden, omdat ze niet altijd even gepast zijn. "Ja, das waar, kinneke, daar hebt ge groot gelijk in," zei ze, waarna ze op fluistertoon verder ging: "zeg, had ik al verteld dat ik onlangs een cyste op mijn vagina had?" Miljaar, ik verslikte me bijna in mijn cappucino mascarpone. Ik keek vertwijfeld naar het meiske links van mij, en die beantwoordde mijn blik met een "ja, dat hebt ge inderdaad goed gehoord." Ieuw.

08:20 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-01-09

Pincodes

Vandaag werd een nieuw toetsenbord geleverd. Goed gerief, daar niet van. In stijlvol zwart, met quasi geluidloze knoppen, en met een gleuf om kaarten in te steken. Om die gleuf was het hem te doen, want voor een nieuwe applicatie heb ik enkel toegang door middel van mijn identiteitskaart. Allemaal okidoki pianissimoké, tot er naar mijn PIN-code gevraagd werd. De kans dat Kim De Gelder nog eens los geht in een kindercrèche is reëler dan dat ik mij die code ooit zou kunnen herinneren. Dat bleek ook na drie foutieve pogingen. Blijkbaar is de applicatie nu geblokkeerd of mijn identiteitskaart. Geen idee welk van beide. Ik kan in elk geval voorlopig niet inloggen in dat programma.

Ondertussen heb ik nog een mailke ontvangen van een collega die mij voorstelt om eens te gaan speeddaten in het legermuseum, onder het motto "make love not war." Ik weet niet eens waar zich dat museum bevindt, en verder dan een vlotte "heyyyy", in combinatie met een hippe afvurend-pistoolimitatie met behulp van duim- en wijsvinger kom ik doorgaans niet bij eerste ontmoetingen.

15:45 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-01-09

Crisis voor iedereen

cartoon

10:50 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-09

Slumdog Millionaire

Kijk, zo hoort een filmjaar te beginnen, met een knaller van formaat. En knallen doet Slumdog Millionaire, in allerlei opzichten. Danny Boyle maakt zijn eerste echt goeie film sinds Trainspotting, na enkele semi-interessante films als A Life Less Ordinary, The Beach, 28 Days Later en Sunshine. Een film die voor elk wat wils bevat en daardoor een groot publiek kan, mag en zou moeten aanspreken, zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inbieden.

We bevinden ons in de studio van de Indische versie van "Wie wordt Euromiljonair?", waar de jonge Jamal probleemloos op elke vraag het juiste antwoord kan geven. Dit is blijkbaar verdacht, want tijdens de pauze, en vlak voor hij op het punt staat om de laatste vraag voor 20 miljoen roepie te beantwoorden, wordt hij door de politie meegenomen en hardhandig ondervraagd. Hoe kan het dat iemand uit de sloppenwijken, zonder degelijke opleiding, zulke moeilijke vragen kan beantwoorden?

Door middel van flashbacks komen we in de twee daaropvolgende uren het antwoord te weten. We volgen het leven van de jonge Jamal en zijn broer in hun struggle for life in de Indische sloppenwijken. Flitsende montage, felle kleuren, een dreunende soundtrack (met het uiterst toepasselijke paper planes van MIA), de film scheurt voorbij aan een rotvaart, en doet niet zelden aan Cidade de Deus denken. De film is bij momenten, hard, grappig, vertederend, en bovenal spannend. Vanaf de openingsbeelden, wordt de kijker bij het nekvel gegrepen en zit hij op het puntje van zijn stoel. En tussen dit alles zit ook nog eens een motherfucker van een love story verweven.

Een kleine film voor een groot publiek, die het verdient door iedereen gezien en bemind te worden. Een film die blijft nazinderen. Is it too soon to whisper Oscar?

***,5/****

Onderstaande heeft niks met de film te maken, maar is gewoon hilarisch:

09:49 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-01-09

rrrrright.....

Een van de informatici op het werk is geen groot licht. We moeten daar niet moeilijk over doen, dat is zo. Intellectueel gezien functioneert hij bij benadering op het niveau van een 8-jarige, denk ik. Dat leidt tijdens de middagpauzes soms tot surrealistische gesprekken.

Vorige week had hij het er bijvoorbeeld over dat hij vroeger weleens een mammoetschrabber in een brievenbus gooide. Op de vraag wat een mammoetschrabber was, antwoordde hij: "da is ne grote schrabber." Thank you for that, captain obvious.

Gisteren kwam hij tot de ontdekking dat de familienaam Aerts een homofoon is van een niet ander genoemde lichaamsholte. Dat vond hij blijkbaar zo hilarisch dat hij het wel tien keer herhaalde. En vulde aan met de opmerking dat de collega in kwestie waarschijnlijk graag pureet eet. In zo een geval moet flauw met flauwer bestreden worden vind ik, en zei dat hij volgens mij liever krotetten at of pruimensap dronk. De informaticus vond dit zo lachwekkend dat hij bijna in zijn pureet stikte.

Jaja, we lachen wat af daar...

08:13 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-01-09

Gevoelstemperatuur

"De gevoelstemperatuur bedraagt -13 graden", aldus een nieuwslezer op de radio. Vrij nietszeggende info. Alsof ik het verschil voel tussen -13 of -20 graden. Ik weet alleen dat het verdomd koud is. Wie heeft er trouwens wel iets aan die info? Volgens mij redeneert niemand als volgt: "-13, dan blijf ik vandaag maar binnen. Moest het nu -12 geweest zijn, dan was dat uitstapje naar zee wel doorgegaan, maar -13 is me net iets te koud."

12:11 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |