06-02-09

The Curious Case of Benjamin Button

The Curious Case of Benjamin Button is een bizar geval. We volgen de levensloop van Benjamin Button, die in het lichaam van een oude man geboren wordt en fysiek alsmaar jonger wordt. Origineel uitgangspunt, waar veel mee aan te vangen valt. Helaas is daar weinig van te merken in deze film.

Volgens mij zijn er enkele foute keuzes gemaakt wat betreft de scenarist (Eric Roth) en regisseur (David Fincher). Roth, eerder al verantwoordelijk voor het scenario van Forrest Gump (ook zo een overschatte Oscarfavoriet), lijkt zijn succesverhaaltje nog eens te willen overdoen: een outsider die in het kader van historische gebeurtenissen de liefde van zijn leven herhaaldelijk ontmoet en misloopt. Het is duidelijk dat de film aanstuurt op de Grote Gevoelens en wil ontroeren, maar daar slaagt hij niet in, tenzij in het laatste half uur een beetje. En dat ligt dan weer aan Fincher, die uitblinkt in steriele, donkere thrillers als Se7en, The Game, Fight Club en Zodiac. Passie of magie weet hij helaas niet op een scherm te toveren. Alle belangrijke emoties en gebeurtenissen worden nogal dik in de verf gezet. Subtiliteit is ver zoek.

Logica is al even ver zoek. Gedurende de veel te lange speelduur belandt Benjamin van de ene nutteloze situatie in de andere, zonder ook maar enige coherentie of logica. En na meer dan 2,5u begint dat wel tegen te steken. De enige reflectie over tijd en vergankelijkheid die ik heb ervaren, is dat ik die tijd ook aan een andere interessantere film had kunnen besteden.

Visueel is de film verbluffend. New Orleans wordt prachtig in beeld gebracht, en de transformaties die Benjamin Button in de loop van de film ondergaat zijn ronduit spectaculair. Over de acteerprestaties ook niks dan lof.

Het is niet verwonderlijk dat de film 13 Oscarnominaties op zak heeft. Het verhaal is oer-Amerikaans ("yes, we can", iemand?), met breed uitgesmeerde emoties en topacteurs. Helaas is er niet zo een goeie film uit voortgekomen.

**,5/****

08:53 Gepost door fILLE in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

jij bent een ster! films als forrest gump met uw intelligentere look-a-like en the curious case zijde ook al du sja we zouden beter u eens laten verfilmen ;-)

Gepost door: jero | 06-02-09

'k Heb de indruk dat mensen de film ofwel heel goed, ofwel heel slecht vinden... Mmm, dilemma!

Gepost door: Life is a dance | 06-02-09

Iets positiever Ik ben er precies toch iets positiever over dan jij, hoewel die 2u46min inderdaad wel een beetje te lang waren.

Gepost door: Karen | 07-02-09

De commentaren zijn gesloten.